Vegetabilske olier

De naturlige vegetabilske olier kan anvendes rene eller tilsættes æteriske olier alt efter ønsket virkning.

 

  • Vegetabilske olier er milde i duften.
  • Kun nogle vegetabilsk olie kan spises.
  • Anvendelsesmulighederne er uendelige.
  • Til gavn for skønheden.

Vegetabilske olier til udvortes og indvortes.

Vegetabilske olie er et godt eksempel på menneskelig produktudvikling – til gavn for skønheden, inkl. den der kommer indefra i form af sund udstråling.
De naturlige olier kan anvendes rene eller tilsættes æteriske olier efter ønsket virkning.
Anvendelsesmulighederne er uendelige, og i et velassorteret køkken findes ofte flere forskellige olier i sortimentet til kold eller varm anvendelse i maden.
Men ligesom det også var tilfældet før vores tidsregning, findes de nærende olier nu også naturligt på badeværelset og hos massøren, indenfor SPA og WELLNESS samt hos flere frisører.
Et godt, gammelt råd imod kolde fødder er f.eks. at massere dem ind i vegetabilsk olie, hvilket hurtigt giver indre varme, idet massagen udvider de små kapillærer.

For at en olie kan kaldes for vegetabilsk, er der nogle forudsætninger, som den skal leve op til.

Betegnelsen vegetabilsk fedtstof og olie dækker over alt fra flydende til faste olier, som er udvundet fra plantedele, herunder frugter/frugtkød, kerner, nødder og planter.
Olierne er blevet fremstillet ved presning af råvarerne, enten ved enten koldpresning eller varmpresning, afhængig af anvendelsesformålet.
Koldpressede olier er ofte kraftigere i farven og smagen, samtidig er indholdet af antioxidanter, vitaminer mm bevaret, hvorfor olierne er velegnet til kosmetisk brug og pleje.
Varmpressede olier er raffineret, læs mere om det her, og grundet varmepåvirkninger mm er oliernes egenskaber reduceret, ligesom duft og smag ofte er fjernet eller reduceret. Varmpressede olier anvendes normalt til stegning, madlavning, bagning eller future.
Olierne er ofte rige på antioxidanter, essentielle fedtsyrer og vitaminer, og der er tale om simple olier, hvorimod æteriske olier består af op imod flere hundrede ting, og er yderst komplicerede.
Vegetabilske olier kaldes også for basisolier, fordi olien kan ”bære” sig selv, og derfor er de velegnet til at fortynde og blande de kraftige og koncentrerede æteriske olier op i.
Olierne kommer både i små og store flasker. Du kan derfor ikke kende dem på flaskestørrelsen, da f.eks kaktus olie, som er verdens dyreste vegetabilske olie, ofte sælges i 5-10-15 ml flasker, hvilket er normal størrelsen for æteriske olier.
Vegetabilske olier er flydende og optages f.eks af huden, hvorimod mange æteriske olier fordamper hurtigt. Der er dog stor forskel på, hvor hurtig huden absorberer de forskellige vegetabilske olier, nogle optages hurtigt, mens andre optages langsommere.
Vegetabilske olier er milde i duften, hvorimod æteriske olier er kraftige, hvorfor de anvendes i aromaterapi, fødevarer og som naturlige parfumer i kosmetikprodukter.
Nogle vegetabilsk olie kan spises eller anvendes ren, uden at du blander den op, eller foretager dig yderligere. Olien er klar til brug direkte fra flasken. Essentielle olier derimod skal fortyndes og blandes op, før de anvendes, da du ellers risikere udslæt, klør eller hudirritation.

0